De gezichten van Villa Vonk

Het bestuur van Stichting Villa Vonk bestaat uit een dagelijks bestuur van 3 personen - voorzitter/secretaris (Marijke Fontijn), penningmeester (Henk Speelman) en bestuursondersteuner (Carolyn Stewart). Als ondersteuning hebben we een IT-coördinator (John Creemers). Hieronder ziet u ze op een rijtje:

Marijke Fontijn; voorzitter Stichting Villa Vonk

Bewoner van Tussenwater en ondernemer in Rotterdam. Ik  kom oorspronkelijk uit de grafische wereld en ben in 2011 door de toenmalig Deelgemeente gevraagd te participeren in een nog op te richten stichting, met als doel het zelfbeheer van Villa Vonk op ons te nemen. Ik vind het altijd leuk iets voor mijn medemens te doen, mensen aan elkaar te verbinden en problemen op te lossen in noodsituaties. Onze opdracht destijds was: ruimtes verhuren en de opbrengst terug de wijk in brengen. Wij hebben daar inmiddels een breed aanbod van activiteiten voor jong en oud neergezet. Mensen vinden elkaar beter, vinden vrijwilligerswerk, erkenning en vriendschap: het beste medicijn op aarde!
De bijvangst van ons werk is groot: in de wijk pakken wij onze verantwoordelijkheid en bieden een vangnet in veel situaties waar de gevestigde instanties geen oplossing bieden. Wij ondersteunen al jaren de andere bewonersgroepen in de wijk met hun aanvragen voor bewonersinitiatieven, zoeken met hun mee naar oplossingen en zijn een luisterend oor voor welke problematiek dan ook. Ik ben verrast door de inzet van een groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om iets te doen voor hun wijk. Binnen de stichting waarborg ik de financiële belangen, maak ik de subsidie-aanvragen, beheer ik de administratie en ben ik verder een soort 'Manusje-van-alles' die graag van alles oppakt! 2012-2019 was  een hele uitdaging, met ons Klusbus-project, de aanbesteding in Nieuw Rotterdams Welzijn met Dock, en de aanleg van een keuken/bakkerij waar nu kinderen aanschuiven voor een gezond ontbijt, de kinderbrassband en vele andere projecten. De leukste momenten bij Villa Vonk vind ik tijdens ons ochtend koffiespreekuur, het Mee Eet Cafe, het kinderontbijt en de maandelijkse Carrousel! Het meest trots ben ik op alle ontstane vriendschappen binnen Villa Vonk: het beste medicijn op aarde!

Henk Speelman; penningmeester Stichting Villa Vonk

Ik ben lekker met pensioen na een loopbaan van ruim 40 jaarbij de belastingdienst. In 2017 ontving ik een lintje van Aboutaleb en werd in Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor mijn inmiddels 43 jaar (2019, red.) vrijwilligerswerk bij stichtingen en verenigingen. Naast penningmeester bij Stichting Villa Vonk ben ik ook reisleider bij Wereldcontact, samen met mijn vrouw Herma heb ik al heel wat van de wereld gezien, maar mijn specialiteiten liggen bij Canada en Australië.  Ik hoop wat te kunnen betekenen op het vlak van administratieve ondersteuning van de bewoners, en van de stichting zelf. Binnen onze stichting ben ik verantwoordelijk voor de administratie van het Villa CleanTeam, en groep bewoners die de schoonmaak en het onderhoud van Villa Vonk verzorgen. Mijn kwaliteiten zijn het overzicht bewaken in een boekhouding, belastingtechnische zaken als btw en salariszaken, en een helpende hand bieden waar nodig. Op de achtergrond helpt ook mijn vrouw Herma mee met de werkzaamheden voor Villa Vonk. Wij houden het welzijn van de vrijwilligers die werkzaam zijn bij Villa Vonk in de gaten, zodat iedereen lachend naar zijn 'werk' gaat!

Carol Stewart; steun en toeverlaat van Stichting Villa Vonk

Bewoner uit Oudeland, werkzaam bij Humanitas. Ik ben moeder van 3 kinderen en heb de grappigste hond van Oudeland: Pepper! Ik ben voorzitter van het Antilliaans Vrouwen Netwerk (AVN) in Hoogvliet; al sinds dag 1 ondersteunen wij Stichting Villa Vonk bij alle activiteiten. Het AVN staat vooral bekend om het jaarlijkse kerstdiner, de high tea met pasen, en diverse wijkactiviteiten. Ook onze lekkere keuken is bekend tot ver buiten Hoogvliet. Wij dragen onze kennis graag over en geven workshops aan jong en oud. Wij bieden een helpende hand waar nodig in Villa Vonk, of dat nu is bij de maandelijkse kinderactiviteiten of het Mee Eet Café voor ouderen, je kunt ons er altijd vinden. Sinds mei 2019 zit ik ook in het bestuur van Villa Vonk, mijn afdeling is eigenlijk alles wat met culinaire te maken heeft, ondersteuning van het Cleanteam en de andere bestuursleden. Mijn specialiteiten zijn te vinden in banketbakken en het verbinden van bewoners, het bieden van een helpende hand waar nodig en een luisterend oor voor een ieder die daar behoefte aan heeft!

John Creemers; IT Coördinator

Eind 2013 kwam ik om de hoek kijken bij Stichting Villa Vonk en ben daar aangetrokken om de website en Facebook te verzorgen en up-to-date te houden. Ik kom uit de IT-sector, en verzorg binnen het gebouw de internetverbindingen, telefoonverbindingen, technische klusjes, en zorg dat alles het naar behoren blijft doen. Daarnaast handel ik contacten met leveranciers af, zoals UPC, installateurs en onderhoudswerkers. Ik leg huurders en gebruikers uit hoe de technische kant binnen Villa Vonk werkt, en help de vrijwilligers bij het op Facebook ventileren van promotie van hun activiteiten, om zoveel mogelijk mensen naar Villa Vonk te trekken. Ook de website vergt de nodige aanpassingen op zijn tijd, het is best een klus om dat goed bij te houden. Kleine onderhoudsklussen in het gebouw doe ik zelf, reparaties die niet bij ons thuis horen, daarvan zorg ik dat die door derden of vrijwilligers uitgevoerd worden. De afwisselende factor in dit werk maakt dat er flinke pieken zijn, dat is vaak erg druk, maar daarom juist ook heel leuk! Sinds 2016 begeleid ik ook de schoonmakers van Villa Clean Team, een groep enthousiaste bewoners die de schoonmaak en onderhoud in en om Villa Vonk op zich genomen heeft.

Partners