De gezichten van Villa Vonk

Het bestuur van Stichting Villa Vonk bestaat uit een dagelijks bestuur van 3 personen – voorzitter/secretaris (Marijke Fontijn), penningmeester (Henk Speelman) en bestuursondersteuner (Carolyn Stewart). Als ondersteuning hebben we een coördinator (Theo Optenberg). In het dagelijks reilen en zeilen werken we met een enthousiaste ploeg mensen en natuurlijk het Antilliaans Vrouwen Netwerk. Hieronder ziet u ze op een rijtje:

Marijke Fontijn; voorzitter Stichting Villa Vonk

Bewoner van Tussenwater en ondernemer in Rotterdam. Ik  kom oorspronkelijk uit de grafische wereld en ben in 2011 door de toenmalig Deelgemeente gevraagd te participeren in een nog op te richten stichting, met als doel het zelfbeheer van Villa Vonk op ons te nemen. Ik vind het altijd leuk iets voor mijn medemens te doen, mensen aan elkaar te verbinden en problemen op te lossen in noodsituaties. Onze opdracht destijds was: ruimtes verhuren en de opbrengst terug de wijk in brengen. Wij hebben daar inmiddels een breed aanbod van activiteiten voor jong en oud neergezet. Mensen vinden elkaar beter, vinden vrijwilligerswerk, erkenning en vriendschap: het beste medicijn op aarde!
De bijvangst van ons werk is groot: in de wijk pakken wij onze verantwoordelijkheid en bieden een vangnet in veel situaties waar de gevestigde instanties geen oplossing bieden. Wij ondersteunen al jaren de andere bewonersgroepen in de wijk met hun aanvragen voor bewonersinitiatieven, zoeken met hun mee naar oplossingen en zijn een luisterend oor voor welke problematiek dan ook. Ik ben verrast door de inzet van een groep vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om iets te doen voor hun wijk. Binnen de stichting waarborg ik de financiële belangen, begeleid ik de vrijwilligers, verzorg ik de subsidie-aanvragen, beheer ik de administratie en ben ik verder een soort ‘Manusje-van-alles’ die graag van alles oppakt! 2011-2021 was een hele uitdaging, met ons Klusbus-project, de aanbesteding in Nieuw Rotterdams Welzijn, en de aanleg van een keuken/bakkerij waar nu kinderen aanschuiven voor een gezond ontbijt, de kinderbrassband en vele andere projecten. De leukste momenten bij Villa Vonk vind ik tijdens ons ochtend koffiespreekuur, het Mee Eet Cafe, het kinderontbijt en de maandelijkse Carrousel! Het meest trots ben ik op alle ontstane vriendschappen binnen Villa Vonk: het beste medicijn op aarde! En natuurlijk ben ik apetrots op onze harde kern, die in coronatijd 25.000 maaltijden kookten voor hun medemens.

Henk Speelman; penningmeester Stichting Villa Vonk

Ik ben lekker met pensioen na een loopbaan van ruim 40 jaarbij de belastingdienst. In 2017 ontving ik een lintje van Aboutaleb en werd in Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor mijn inmiddels 43 jaar (2019, red.) vrijwilligerswerk bij stichtingen en verenigingen. Naast penningmeester bij Stichting Villa Vonk ben ik ook reisleider bij Wereldcontact, samen met mijn vrouw Herma heb ik al heel wat van de wereld gezien, maar mijn specialiteiten liggen bij Canada en Australië.  Ik hoop wat te kunnen betekenen op het vlak van administratieve ondersteuning van de bewoners, en van de stichting zelf. Binnen onze stichting ben ik verantwoordelijk voor de administratie van het Villa CleanTeam, en groep bewoners die de schoonmaak en het onderhoud van Villa Vonk verzorgen. Mijn kwaliteiten zijn het overzicht bewaken in een boekhouding, belastingtechnische zaken als btw en salariszaken, en een helpende hand bieden waar nodig. Op de achtergrond helpt ook mijn vrouw Herma mee met de werkzaamheden voor Villa Vonk. Wij houden het welzijn van de vrijwilligers die werkzaam zijn bij Villa Vonk in de gaten, zodat iedereen lachend naar zijn ‘werk’ gaat!

 

 

 

Carolyn Stewart; steun en toeverlaat van Stichting Villa Vonk

Bewoner uit Oudeland, werkzaam bij Humanitas. Ik ben moeder van 3 kinderen en heb de grappigste wegloophond van Oudeland: Pepper! Ik ben voorzitter van het Antilliaans Vrouwen Netwerk (AVN) in Hoogvliet; al sinds dag 1 ondersteunen wij Stichting Villa Vonk bij alle activiteiten. Het AVN staat vooral bekend om het jaarlijkse kerstdiner, de high tea met pasen, en diverse wijkactiviteiten. Ook onze lekkere keuken is bekend tot ver buiten Hoogvliet. Wij dragen onze kennis graag over en geven workshops aan jong en oud. Wij bieden een helpende hand waar nodig in Villa Vonk, of dat nu is bij de maandelijkse kinderactiviteiten of het Mee Eet Café voor ouderen, je kunt ons er altijd vinden. Sinds mei 2019 zit ik ook in het bestuur van Villa Vonk, mijn afdeling is eigenlijk alles wat met culinaire te maken heeft, ondersteuning van het Cleanteam en de andere bestuursleden. Mijn specialiteiten zijn te vinden in banketbakken en het verbinden van bewoners, het bieden van een helpende hand waar nodig en een luisterend oor voor een ieder die daar behoefte aan heeft! In maart 2020 hebben wij ons ingezet voor seniore bewoners van Hoogvliet door voor hun te koken en met hun mee te kijken in het dagelijks leven of alles goed bleef gaan achter de voordeur.  Wij kookten gezonde 3-gangen maaltijden voor hen, en legden de nodige contacten met andere organisaties als er meer nodig was. Een klusjesman, thuiszorg, een andere beter geschikte woning, en wat nieuwe contacten in de wijk. Ik ben blij om met ons team zoveel te hebben kunnen betekenen voor deze mensen en trots op de andere meiden dat zij het volgehouden hebben in deze voor iedereen uitdagende tijd.

Theo Op ten Berg: technisch & sociaal beheerder

Bewoner van Spijkenisse, echter in Hoogvliet heel lang gewoond en actief. Ondernemer geweest met een herenmodezaak op de Binnenban en in totaal al weer ruim 10 jaar actief als voorzitter van tennisvereniging LTC Hoogvliet. Sinds kort het directe aanspreek punt binnen Villa Vonk op allerlei gebied. Mensen en organisaties een stap verder helpen, is mijn lust en mijn leven. Verbinden middels een goede en heldere communicatie is mijn 2e natuur. “De helpende hand” vergeet ik nooit mee te nemen naar Villa Vonk. Binnen de stichting zal ik niet alleen het technisch beheer, maar ook het beheer van het sociaal domein mede gaan begeleiden als rechterhand van het bestuur. Ik ken Stichting Villa Vonk al enige tijd als een diep in de wijk gewortelde organisatie met een warm hart en zorgzaam oog voor zijn bewoners.  Met andere woorden: een organisatie naar mijn hart, waar ik me volledig voor zal inzetten. Open, eerlijk en integer zijn de kernwoorden waar we resultaat mee gaan boeken. Het doel is voor de toekomst: gelijkwaardige samenwerking met alle partners in het gebied,  de zelfredzaamheid van de bewoners vergroten en het zorgdragen voor een veilig sociaal milieu binnen het gezelligste Huis van de Wijk in Rotterdam!

 

Nina Volk: de gulle lach van Oudeland

Bewoner van Oudeland, en gangmaker van alle Opzoomermee activiteiten in de wijk. Ik lees graag voor, bij het kinderontbijt of zomaar in het trappenhuis van mijn flat. Ik hou van kinderen en ouderen, en help graag bij allerhande activiteiten van Villa Vonk. Ik ben onderdeel van het Antilliaans Vrouwen Netwerk, en vanuit die groep help ik mee met de kerstdiners, high teas en alle andere dingen die wij organiseren. Ik ben eigenlijk bij alle activiteiten wel te vinden als helpende hand van het bestuur. Op maandagen en donderdagen werk ik bij het administratieve spreekuur, waar ik bewoners help bij allerhande issues. Ik ben ambassadeur van Sam&, Stichting Meedoen, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Ik verzorg kwijtscheldingen, maar ook aanvragen voor een fiets, laptop, sportabonnement of schoolreisje voor kinderen van gezinnen waar de financien ontoereikend zijn. Het is fijn zo iets voor mijn medemens te kunnen betekenen en vind het fijn dat kinderen uit armere gezinnen zo toch overal aan mee kunnen doen.
In coronatijd ben ik in de kookploeg aan de slag gegaan en heb duizenden maaltijden gekookt voor mijn seniore of sociaal zwakkere medemens, in een voor mijzelf moeilijke tijd waarin ik ook nog mijn tweelingzus Nana verloor. Ik ben moeder van drie kinderen en beschouw Villa Vonk als mijn tweede woonkamer!  We zijn een sterk team met elkaar! Ik doe zelf ook graag mee met activiteiten, zoals de naailes op dinsdag en donderdag, mee eet cafe en caroussel.

 

Bianca Plet: de sociale kaart in levende lijve

Bewoner van Hoogvliet (Middengebied), en contactpunt voor jong en oud op het vlak van administratieve issues of begeleiding in problematiek op het sociale vlak. De sociale kaart van Rotterdam ken ik als geen ander. Ook jongeren kunnen bij mij terecht voor hulp bij vraagstukken over financien, huisvesting of psychosociale vraagstukken. Op dit moment doe ik een HBO opleiding Schuldhulpverlening met Marijke, zodat we een nog sterker team klaar hebben staan om bewoners met problemen lokaal te kunnen helpen. Verder ben ik in het coronajaar gaan helpen koken voor medebewoners, een dankbare klus met een leuk team. Of ik dat nou wil of niet, ik ben niet meer weg te denken bij Villa Vonk!

 

 

 

 

 

Deanna Gozzi: het vertrouwde gezicht van Oudeland

Bewoner van Oudeland, en werkzaam bij Welzijnsorganisatie Dock. Sinds jaar en dag ben ik bij Villa Vonk te vinden als het gezicht van Welzijn in Hoogvliet. Ik ken de bewoners goed en heb veel van de jongeren zien opgroeien van kleins af aan. Bewoners kunnen bij mij terecht voor allerhande issues als aangiftes (senioren), kwijtscheldingen, schuldenproblematiek en andere administratieve zaken. Ik ben bij de meeste activiteiten in mijn vrije tijd ook wel te vinden bij Villa Vonk, zoals bij het Kerstdiner of het Mee Eet Cafe. Het is een gezellige boel en hoewel soms ook wel luidruchtig, ik zou toch ook niet zonder deze vrolijke toko kunnen!

 

 

 

 

 

Grace Chippendale: maak geen grap!

Bewoner van Oudeland en werkzaam bij Openbare Basisschool De Notenkraker. Ik ben sinds dag 1 lid van het Antilliaans Vrouwen Netwerk en vind het leuk om te assisteren bij activiteiten.  Ik doe meestal de administratie van de inschrijvingen voor activiteiten; caroussel, kerstdiner en mee eet cafe ik ben altijd wel in Villa Vonk te vinden. Met mijn vriendinnen van het AVN organiseren wij activiteiten voor jong en oud in Villa Vonk. Ik ben gek op kleuters, die kleintjes stelen mijn hart.

 

 

 

 

 

 

 

Ada Rudolphina: kok en steun en toeverlaat Antilliaans Vrouwen Netwerk

Ik ben Ada Rudolphina en lid van het Antilliaans Vrouwen Netwerk. Ik help bij activiteiten en ben werkzaam bij Siloam in de zorg voor ouderen. Standaard werk ik mee aan de kookactiviteiten. Gezelligheid samen met mijn vriendinnen bij de Villa, altijd leuk! Voorheen woonde ik in Oudeland, maar door omstandigheden ben ik een paar jaar geleden verhuisd en woon nu bij Rijnhaven in de buurt. Toch blijf ik hangen bij Villa Vonk, voor de gezelligheid en om samen met mijn vriendinnen leuke activiteiten te organiseren voor de bewoners!

Partners